Hubble Tarafından Küresel Yıldız Kümesi NGC 6355

 Evreni keşfedin! Her gün, evrenimizin farklı bir görüntüsü, profesyonel bir astronom tarafından yazılmış kısa bir açıklama ile birlikte paylaşılır.

Hubble Tarafından Küresel Yıldız Kümesi NGC 6355
Görsel Kaynağı ve Telif Bilgisi: ESA/Hubble & NASA, E. Noyola, R. Cohen

Açıklama: Küresel kümeler, bir zamanlar Samanyolu'nu kaplamaktaydı. Galaksimizin ilk oluştuğu zamanlarda, belki de binlerce küresel küme Samanyolu'nda bulunuyordu. Bugün ise yaklaşık 200 küresel küme Samanyolu'nda bulunuyor. Bu küresel kümeler, birbirleri ile veya Galaktik merkez ile tekrarlanan karşılaşmaları sonucu yok oldu. Bu küresel kümeler arasından kalan kalıntılar; Dünya'da bulunan herhangi bir fosilden, Samanyolu Galaksisi içerisindeki diğer tüm yapılardan daha yaşlıdır ve kalıntılar, yaş olarak evrenin yaşına yakındır. Galaksimizde çok az sayıda genç küresel küme kalmıştır çünkü şartlar ve ortam daha fazla küresel kümenin oluşması için olgunlaşmamıştır. APOD görseli, şu anda Samanyolu Galaksisi'nin merkezinin yakınlarından geçen ve bu süreçte sağ kalan bir küresel küme olan 13 milyar yaşındaki NGC 6355'nin Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilmiş bir görüntüsüdür. Küresel kümedeki yıldızlar görüntü merkezine doğru yoğunlaşmış ve parlak mavi tonlarda görülmektedir. Görseldeki diğer yıldızların büyük bir kısmı bu yıldızlardan daha sönük ve daha kırmızı tonlarda. Bu dış kısımda kalan yıldızlar, tesadüfen NGC 6355'e yakın bir konumda bulunuyor.

Yarının Görseli: kuyruklu masallar
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
Yazarlar ve Editörler: Robert Nemiroff (MTU) & Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman (Belirli haklara bağlıdır.)
Hizmeti Sunan: NASA ASD / GSFC,

Çevirmen: Çınar Civan
⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯
Seslendiren: Çınar Civan

Bu içerik hakkında bir sorun mu var? Raporlamak istediğin durumu/hatayı bizlere iletebilirsin.

Çınar Civan

Bilimetri site kurucusu, idari sorumlu, editör ve yazarı. Bilim alanında içerikler ve makaleler yazıyor. Evrimsel biyoloji ve taksonomi alanında araştırmacı. ORCID ID: 0000-0001-6378-8630 twitter instagram email

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu